eh, religions”frihet”… og jeg er stolt av Heidi!

I utgangspunktet er jeg for religionsfrihet, i utgangspunktet. Jeg er også en av dem som synes det er veldig rart, og ofte skremmende, at folk ikke bare baserer sitt sitt eget liv, men også styringen av samfunnet og verden, på religioner.

Vi kan diskutere i det uendelige hva religioner egentlig er, for meg er det gamle eventyr som har fått en skremmende og ufortjent posisjon, for andre er de det eneste sanne utgangspunktet for hvordan livet skal leves.

For meg er det maktstrukturer som er implementert og finjustert for å kontrollere mennesker og hindre dem i rasjonell tenkning, for andre er strukturene hensiktsmessig forvaltning av kunnskap om troen for å kunne leve et liv i pakt med troen.

Det er greit, det er bla dette (og ikke minst mye mye mer) som ligger i religionsfrihet. Samtidig mener jeg religionsfrihet er et at av de største problemene vi har i vårt samfunn, jepp et av de største. Religionsfrihet er i praksis også en lovfestet rett til å trakasere, hjernevaske og undertrykke, jepp trakasere, hjernevaske og undertrykke.

Jeg vet det er mange som blir grundig provosert, støtt og (sikkert med rette) føler seg tråkket på av sånne utalelser (men heldigvis har vi ytringsfrihet). Men kom igjen, hvis vi skal være ærlige, burde ikke “alle” som har valgt å leve livet sitt i pakt med en eller annen trosrettning være de første til å ta avstand fra at relgioner brukes som skalkeskjul for overgrep og undertrykking, jepp overgrep og undertrykking.

Jeg tenker ofte på disse tingene, i dag har jeg tenkt veldig mye på det fordi Heidi er så modig. Hun er så modig at hun står frem og forteller hvor jævlig hun har hatt det. Ikke bare er det modig, det er også veldig veldig viktig. Takk Heidi, jeg er stolt av deg!

heidi

“Hun var to år da besteforeldrene konverterte til Jehovas vitner og innlemmet hennes mor i sekten. Bestefaren hadde vært aktiv i Frelsesarmeen i mange år, men rundt 50 år gamle gikk han og hans kone i 1974 til den omdiskuterte sekten. Heidis biologiske far ville ikke ha noe med Jehovas vitner å gjøre. Det var Heidis første tap i en lang rekke i jerngrepet fra Jehovas vitner.” (telen.no)

Det er viktig for at vi skal forstå hva barn, ungdom og voksne, eller egentlig bare mennesker uavhengig av alder, utsettes for i religionsfrihetens navn. Det er viktig for at vi skal forstå hvor tøft det kan være, eller kanskje alltid er, å bryte ut av liv(stidsdom) i en undertrykkende del av samfunnet.

For meg er også viktig at Heidi (endelig) står frem nå (har ventet på det en stund) slik at jeg, og sikkert andre, kan forstå hva hun gikk gjennom som vi burde kunne forstått, men ikke forsto. Jeg var en av dem som både tenkte og snakket om “hva faen er det med Heidi som holder på med Jehova greiene” (eller noe sånt). Unnskyld Heidi, unnskyld for det vi sa og tenkte. Unnskyld for at jeg/vi (kan vel strengt tatt ikke snakke for andre her, men jeg tror jeg gjør det likevell) ikke forsto og kunne hjelpe deg!

Vi burde vært i stand til å forstå og kunne hjelpe Heidi, ikke minst burde de voksne, spesielt de profesjonelle, forstått og hjulpet både Heidi og alle andre i samme situasjon.

De siste årene har jeg sagt mange ganger at de som plutselig har blitt opptatt av at Islam misbrukes til å undertrykke må våkne. Ikke bare er det feil, det gjelder selvfølgelig bare noen (relativt sett) få folk. Det samme har skjedd i mange mange år i Norge med varianter av kristendom og andre trosretninger som feks. Jehovas Vitner. Vi skal ikke akseptere overgrep og undertrykking i “hvite og våre egne” menigheter bare fordi de “alltid” har vært her og at det er ubehagelig å konfrontere de organiserte overgriperene. For den del skal vi heller ikke akseptere systematisk trakasering og forfølgelse av feks homofile som skjer i regi av “de vanlige” kristne, som feks: tjenesten GuttogJente.no som i praksis sier til (kristne?) ungdommer at de ikke skal være homofile. (GuttogJente.no er forøvrig i familie med Barnevakten.no & begge er heleid tror jeg, og i det minste startet, av Familie og Medier)

Jeg er stolt av deg Heidi og oppriktig lei meg for at jeg/vi ikke forsto hvor tøft du hadde det. Du hadde fortjent at vi (og igjen ikke minst de voksne, spesielt de profesjonelle voksne) forsto og kunne hjelpe deg.

Gleder (og gruer) meg til å se hva du kommer med videre, det du gjør nå er tøft, modig og veldig viktig… heier på deg!

Og for the record, jeg er for religionsfrihet, men enda mer for at det ikke skal kunne misbrukes og brukes som et fripass for folk som vil undertrykke og begå overgrep mot andre mennesker.

 

PS, jeg tror og forstår at mange vil mene det jeg skriver her er dårlig gjort og kanskje også trakasering å omtale religioner slik jeg gjør her, vel, mange religioner og praktiseringen av dem er det ikke grunn til snakke slik om, men samtidig er det grunn til å snakke slik om mye praksis rundt oss og det er det jeg snakker om…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *